Egyéb

Nyílt levél a NICS-HSÚVC elnökségétől

Nyílt levél a NICS-HSÚVC elnökségétől

A CXXI. Úszó Országos Bajnokság (Debrecen) margójára…

Lassan lerágott csontnak tűnik, de szerencsére az egyik részét soha nem lehet megunni!

Melyik ez a rész?

„A NICS-HSÚVC hét A- és négy B-döntős helyezéssel, összesen három éremmel zárt, ami a klubok közti rangsorban az összesített pontverseny 11. pozíciójához volt elegendő – a vidéki egyesületek közül a Győr, az Eger és a Debrecen tudta megelőzni a HSÚVC-t. Szilágyi Csaba tavalyi dupláját felülmúlva mind 50 méter, mind 100 méter mellen új országos csúccsal, fölényesen diadalmaskodott, a rövidebbik távon saját, a hosszabbikon Gyurta Dániel rekordját adta át a múltnak. A LEN-pontok alapján sem talált legyőzőre, így ő lett az ob legeredményesebb férfi versenyzője – a nőknél ugyanezt a díjat Hosszú Katinka vehette át.

Kiemelkedett a 4×100-as mix vegyesváltó bronzérme a harmadik napról, a Petrovics Péter, Szilágyi Csaba, Batta Orsolya, Szőke Zita négyes kiváló versenyzéssel lett harmadik. Szőke Zita négy egyéni számának mindegyikében egyéni csúcsot döntött, 50 és 100 méter gyorson erős mezőnyben állt helyt az A-döntőkben, hasonlóan Nikolics Uroshoz. Szabó Tamás az 50 méter mell fináléjában célkitűzését teljesítve 29 másodperc alatti idővel zárt, immár 13 éve kihagyhatatlan az országos bajnokságok döntőiből.

Süli Ákos egymaga négy számban is B-döntőbe jutott, az 50, 100, 200 méter mell hármasán kívül zárásként 50 méter háton óriási egyéni csúcsot teljesített. Petrovics Péter 50 és 100 méter háton, Pertich Zsombor 100 méter mellen, Zaka Maja 200 méter mellen úszhatott B-döntőt. Kiemelendő még a 4×100-as női vegyesváltó (Forján Anna, Zaka Maja, Batta Orsolya, Kerecsen Gerle) 9. helye, kevés hiányzott a délelőtti előfutamban az A-döntőbe kerüléshez.”

Ehhez nincs mit hozzátenni, ahogy a következőhöz is csak keveset:

Egyesületünk a hihetetlenül erős mezőnyben, a résztvevő csapatok közti összetett pontverseny 11. helyén végzett, 80 ponttal. Hatalmas öröm számunkra, hogy a Győr, az Eger és a Debrecen után, a vidék 4. legjobb egyesülete lettünk. Az előzőekből következik, hogy a klub a Dél-Alföld legjobb egyesülete a mostani verseny után, ahol például a Szegedi Úszó Egylet 33 pontot, míg a Hód Úszó SE 6 pontot ért el.

Ezek után úgy látjuk, hogy az év többi országos bajnoksága után nem elérhetetlen célkitűzésünk, hogy megőrizzük helyünket a magyar elit mezőnyében, vagyis az első 12-ben maradjunk.

Sajnos foglalkoznunk kell újra és újra a negatívumokkal is. Reméljük, egyszer erre is korrekt megoldás születik.

Nagyon sokszor leírtuk, hogy egyesületünk abszolút hátrányos helyzetben van egyrészt a másik úszóegyesülettel szemben, másrészt önhatalmúlag kirekesztették olyan lehetőségekből, amik másoknak megadódtak.

Nem akarunk sem személyeskedni, sem vádaskodni, de tényszerűen leírható, amíg mások teljesítmény nélkül juthatnak direkt vagy bújtatott támogatáshoz, néhány döntéshozó szimpátiája alapján, addig nem lehet egyenlő feltételekről beszélni.

Jelen pillanatban egyesületünk az olimpiai sportágakat figyelembe véve a város legeredményesebb egyesülete. (Elég „csak” a városi sportgálán megkapott díjaink számát megnézni. Nem azért kapott sportolónk vagy edzőnk díjat, mert szeret edzésre járni vagy edzést tartani!)

Lehet magyarázni a hogyant és a miképpent, de ebben a sportágban is az eredmények igazolják a tényeket. Ez pedig egy független kimutatásból látszik.

Nekünk van egy mottónk, ami talán mindennél többet mond:

„Egy csapat, egy szív, egy dobbanás…”

Ezt még egyelőre nem tudták kikezdeni!

Sporttársi tisztelettel:

A NICS-HSÚVC elnöksége nevében:

Kenéz László, elnök

Írta -