Felnőtt úszás, Senior Úszás, Utánpótlás úszás, Vízilabda

Változások a klub életében

Változások a klub életében

Gőzerővel “robog” a 2019-es esztendő a NICS-HSÚVC-nél. Az egyesületnél történő átalakulásokról és a közeljövőről Kenéz László elnök számolt be. 

 

Új év, régi célok – ezzel a kulcsmondattal lehetne definiálni a HSÚVC jelenlegi helyzetét. 2018 kiválóan sikerült a klub számára, az erős fővárosi alakulatok és vidéki fellegvárak között az országos összesített rangsorban, valamint az utánpótlásmezőnyben is az előkelő 9. helyen zárt az egyesület. Kenéz László elnök szerint ezt a pozíciót nem lesz könnyű megtartani idén, hisz a felnőtt úszók esetében – főleg a budapesti csapatoknál – bőven akadtak erősítések, igazolások az utóbbi hetekben.

“Remek lenne, ha az összesítést nézve 2019-ben az első 12 között zárnánk” – fogalmazott a célkitűzéssel kapcsolatban. “A realitások azt mutatják, hogy a prímet a pontverseny tekintetében a felnőttkorúak viszik, az utánpótlásbázisunk ugyanakkor továbbra is kiváló, sőt, edzőink és versenyzőink kemény munkája révén egyre acélosabbak mind a gyermekek, mind a serdülők, mind az ifik, így a top 10-es eredmény megismételhető, vagy akár megugorható fiataljainknak  – ez már egyértelmű erősödést, töretlen fejlődést jelentene számunkra. Azért küzdünk, hogy minél jobban teljesíteni tudjuk a magunk elé állított feladatokat. Maradt még bennünk tavalyról egyéniben és váltóban is, úgy érzem.”

Januárban néhány versenyző számára már elkezdődött a tavaszra felkészítő új idény, kicsiktől nagyokig mindenki teljes odaadással tréningezik a következő hónapok megmérettetéseire. A “feltöltődés” időszakát a legidősebbek háromhetes itthoni edzőtáborral tették teljessé a mögöttünk hagyott hónapban. Az egyesület létszáma nem változott nagy mértékben, néhány változás történt azonban érkező- és távozóoldalon is.

“Két úszót szerződtettünk, emellett ketten elhagyták a klubot, egyikük Dunaharasztiban, másikuk a Hód Úszónál folytatja karrierjét. Utóbbi esetben viszonylag meglepett, hogy a Hód Úszó SE elnöke tavalyi évzárónkon úgy nyilatkozott, remélik a 2019-es fuzionálást, ennek ellenére nemrég megkeresték legjobbjainkat, igazoljanak át hozzájuk. Talán ezt takarná a fúzió jelző?” – fogalmazott Kenéz László.

Az év a nagyok számára a szlovéniai Kranjban folytatódik március elején, majd egy-egy hét tréningezés következik itthon és külföldön. Március végén Debrecenben országos bajnokság lesz, majd május végén az ifik számára rendeznek nagyon fontos válogatóversenyt Kaposváron. Július elején Oroszországban, Kazanyban ifjúsági Európa-bajnokságot, augusztus végén Budapesten ifjúsági világbajnokságot rendeznek, jó esély van arra, hogy mindkét viadalon képviselheti Magyarország színeit NICS-HSÚVC-s tehetség – elég megemlíteni például a magyar sportállampolgárságot nemrégiben megkapó ranglistavezető, Szőke Zita nevét, de nemcsak ő “startol” jó eséllyel a kerettagságra.

“Két-három úszónk időeredménye azt sejteti, hogy amennyiben tudnak élni a lehetőséggel, minden valószínűséggel válogatottak lesznek nyáron. Kár, hogy a megállapodásunk ellenére nem tudunk közös versenyeket tartani Hódmezővásárhelyen, így az ifi ob rendezési jogát sem kaptuk meg, ez egyrészt plusz löketet adhatott volna a helyi fiataloknak, másrészt jelentős bevételtől esett el a strand és a város is. Sajnos előfordulhat, hogy az országos úszópalettán a következő időkben ki fog csúszni a térképről Vásárhely, hisz Kaposváron és Szegeden is vadiúj létesítmény épül, így lehet, hogy a legtöbben ezeket a helyszíneket fogják választani” – tette hozzá.

A szeniorok ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták: Szentesen fényes érmekkel kezdtek januárban, a viszonylagosan kevés versenylehetőséggel továbbra is megfelelően és eredményesen élnek. Ketten távoztak, mindemellett több mint húszan képviselik a klasszikus szenior korosztályt. A vízilabdázók minden vasárnap összegyűlnek, a régi, több évtizedre visszanyúló magból nyolc-tíz fő még mindig nagy szenvedéllyel célozza meg a hosszú felső sarkot a medencében.

“Február 22-én emlékezünk Török Sándorra, őrizzük a hagyományokat. A cél természetesen az egészség megőrzése a pólósoknak és a szenior úszóknak egyaránt. Az esztendő végén az elmúlt évekhez hasonlóan megrendezzük szenior versenyünket, amelyre mint mindig, ezúttal is nagy szeretettel fogunk várni minden sportbarátot” – zárta gondolatait a HSÚVC elnöke.

A HSÚVC március elején tartja közgyűlését, majd az intenzív tavaszi és nyári szezon után az ősz újabb változást hoz: a megnövekedett feladatok végett új felállás lép érvénybe a vezetőségben.

 

Fotó: Magné Varró Renáta/HSÚVC

Írta -