Egyéb

Nehéz, de eredményes éven van túl a NICS-HSÚVC

Nem volt zökkenőmentes a NICS-HSÚVC 2021-es éve, azonban Kenéz László egyesületi elnök alapvetően elégedett a teljesítménnyel és az eredményekkel.

Nehéz volt a 2021-es év a NICS-HSÚVC számára?

Jó a megfogalmazás. Tényleg nem volt egyszerű, de úgy gondolom, hogy a végére egészen kikerekedett és nagyon jó eredményeket értek el a versenyzőink.

Mire a legbüszkébbek?

A legkisebb két korosztály, a cápa és a gyermek korosztályunk az ország élmezőnyében van. Nagyon biztatóak a legkisebbek, szerintem 2022-ben még jobb évet fognak zárni. Most az ötödik helyen végeztek, messze megelőzve az összes dél-alföldi egyesületet. A gyermek korosztályunk pedig a legjobb tizenötben volt, ami szintén kiemelkedő, hiszen, ahogy idősödnek úgy egyre nehezebb ezeket az eredményeket produkálni.

Mi a helyzet az idősebb korosztályokkal? Szőke Zita átesett a koronavíruson, így a versenyszezonját ez keresztülhúzta. Ő hogy van most?

Szőke Zita szerencsére kezd visszatérni a medencébe. Úgy gondolom, hogy elértünk odáig, hogy lassan utoléri önmagát, a legjobb időket teljesíti újra. Nagyon ügyes és nagyon kitartó, nem fogunk csalódni benne. Végre ismét nevetgél és örömmel jön edzésre, ami azért egy nagy dolog. 15-20 kilométeres távokat teljesít, ez nem egyszerű feladat. Emellett néhány egyesület hathatós nyomására a Magyar Úszó Szövetség, egyedül a magyar sportban, megkülönbözteti a határon túli magyarokat, ezáltal a mi sportolóinkat is semmibe veszi eredmény oldalról. Szilágyi Csaba tizenötszörös magyar bajnokként, idén egyébként nyert ismét két aranyat, úgy gondolta, ha nem tud az egyesületünkön segíteni, akkor tényleg felesleges bármit is tennie. A többi vajdasági magyar úszónkat, akikkel kapcsolatban hangsúlyoznám, hogy magyarok, magyar állampolgársággal bírnak, idén nem versenyeztettük őket a MÚSZ szabályzata miatt. Ebből következően az eredménylistánk is elég szűkre szabott. Valamint az ifjúsági és serdülő csapatunknál a COVID is megtette a hatását, így ők sem szerepeltek kimagaslóan, eltérően az előző évektől. Hozzá kell tennem, hogy elég szomorúnak tartom ezt a MÚSZ rendelkezést, amit néhány egyesület a környékünkön és messzebb is erősen támogatott, hogy ne legyünk konkurenciájuk. Nem lebecsülve az eredményeket, de ilyen könnyen az első tizenötbe évek óta nem lehetett beleférni. Ha mi is ott lehettünk volna a versenyzőinkkel, akkor az első 10-15-be vagyunk. Viszont valóban jó hír, hogy a legkisebb korosztályban rengeteg első helyezést, dobogós helyezést értünk el. Szabó Marcell és Borsos Dorisz országos csúcsot úszott. Jönnek fel a fiatalok is, különösen a 2009-estől lefelé lévő korosztályra nagyon büszkék lehetünk 2022-ben is, de a 2006-2007-es korosztályokat is az első tizenötbe várom országos szinten. Fontos hozzátenni, hogy megfiatalodott az edzőgarnitúránk. Az úszásoktatást úgy gondolom, hogy biztos alapokra helyeztük. Visszavettük egy olyan régi úszónkat, aki eddig rettentő lojális volt velünk, Süli Ákost. Megerősítettük Pető Anikóval az úszásoktatást, de Paku Zoltán, Farkas András, Kis László, Bullás György, Fülöp Dániel és Vass Gyula segítségével olyan csapat épül, amelyre úgy gondolom, a jövőben is nagyon büszkék lehetünk.

Mit hozhat a következő időszak? Gondolom, az edzések nem nagyon pihennek.

Ezt a sportot elméletből nem lehet lejátszani. Az ünnepekre szusszanásnyi szünetet kaptak a gyerekek, azt megelőzően ugyanis volt egy cikluszáró verseny, ahol több országos csúcsot úsztak versenyzőink, akár szerb vagy magyar csúcsokat is. Ebből következően nagyon biztatóan látom a 2022-es évet, ha a hiénák nem köröznek az egyesület versenyzői körül, akkor nagyon biztató évünk lesz, főleg az utánpótlás részlegünk tekintetében.

Írta -
Skip to content