Felnőtt úszás

A felnőtt országos bajnokság következik – előzetes

A felnőtt országos bajnokság következik – előzetes

Minden szempár Debrecenre figyel a héten. Tizenegy NICS-HSÚVC-s úszó rajtol az országos bajnokságon.

 

Március 27. és 30. között a Debreceni Sportuszodára vetül a hazai sportvilág tekintete, hisz a CXXI. Úszó Országos Bajnokság valóságos sztárparádét és már-már vérre menő harcot rejteget magában. A magyar úszás krémjének mindegyik tagja kőkeményen felkészült a megmérettetésre, amely egyben kvalifikációs alapként szolgál a nyári, dél-koreai világbajnokságra. A Széchy Tamás emlékére rendezett viadal számos kérdésre választ fog adni: a bajnoki címek elosztása mellett kiderül, milyen formában vannak a legnagyobb klasszisok, ki melyik utazó keretbe fog bekerülni akár az idősebbek, akár a fiatalabbak közül, és pár nap múlva megtudhatjuk azt is például, hogy valóban visszavonul-e Cseh László.

A NICS-HSÚVC huszonkét számban összesen tizenegy versenyzővel képviselteti magát. Az utóbbi hónapok munkáját követően a múlt heti, resicabányai edzőtábor során a gyorsításé volt a főszerep, így minden és mindenki készen áll a négynapos küzdelemre az órával és az ellenfelekkel. Bán Sándor vezetőedző elmondása szerint a feladatokat elvégezték, így a cél nem is lehet más Debrecenben, mint a város hírnevének öregbítése. Tavaly sok A-és B-döntővel, valamint Szilágyi Csaba révén két arannyal és egy új országos csúccsal sikerült mindez – egy hasonló teljesítménnyel ezúttal is elégedettek lehetnénk.

A tizenegy fős csapatot összesen öt női és hat férfiversenyző alkotja. A lányoknál az átlagéletkor 16,2 év, a nevezési idők alapján pedig gyakorlatilag mindenkinél A-vagy B-döntős eredményekre lehet számítani. A legöregebb a maga 20 évével az egyben a legtöbb számban induló Kerecsen Gerle (50 és 100 méter gyors, 50, 100 és 200 méter mell, 50 méter pillangó), a legfiatalabb a 14 éves Forján Anna (50 méter gyors, 50, 100 és 200 méter hát) lesz. Batta Orsolya 50 és 100 méter gyorson, 50 és 100 méter háton és 50 méter pillangón, Zaka Maja 200 méter mellen áll rajthoz, míg a felnőtt ranglistákon a legjobb tíz közé berobbanó Szőke Zita 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 50 méter pillangón is meglepetéseket szerezhet.

A férfiaknál a nemrégiben a szerb bajnokságon kettőből kétszer diadalmaskodó Szilágyi Csaba duplázásra készül, és erre minden esélye maximálisan megvan: 50 és 100 méter mellen egyaránt topfavoritként úszhat. Új igazolásunk, Nikolic Uros 100 méter gyorson szerb bajnok lett egy hete, 50-en és 100-on is reális cél számára a fináléba jutás. Hasonlóan döntőbe kerülhet 50 és 100 méter háton a régi formáját lassan elő-előkapó Petrovic Péter, az ob-k terén igencsak rutinos Szabó Tamás (50 méter mell), valamint a két, egyaránt hat számot úszó fiatal, Pertich Zsombor (50, 100 és 200 méter gyors, 50 és 100 méter mell, 50 méter pillangó) és Süli Ákos (50 méter hát, 50 méter gyors, 50, 100 és 200 méter mell, 50 méter pillangó) is.

Mindemellett három váltóban lesznek érdekeltek a mieink, a 4×100-as női és férfi vegyesváltóért, valamint a 4×100-as mix vegyesváltóért szoríthatunk majd. Az edzői-felkészítői hármast Bán Sándor, Beretic Igor és Sibalin Dávid teszi teljessé.

A NICS-HSÚVC nevezési listája ide kattintva érhető el.

Az országos bajnokság előzetes rajtlistája itt, a percprogram itt található.

A viadal március 27-én, szerdán délelőtt 9 órakor rajtol, a döntők minden nap 18 órakor kezdődnek, kivéve a zárónapot, hisz szombaton 17.30-kor esedékes az első start. A finálékat az M4 Sport élőben közvetíti, így a tv-készülékek előtt is lehet szurkolni a NICS-HSÚVC versenyzőinek!

 

Fotó: Magné Varró Renáta/NICS-HSÚVC

Írta -